/Wat komt erbij kijken als je met een drone vliegt?

Wat komt erbij kijken als je met een drone vliegt?

Wat komt erbij kijken als je met een…

 

Je hebt een drone gekocht. Yes! Je hard gespaarde euro’s hebben eindelijk een doel. Het aanschaffen van de daadwerkelijke drone is echter niet het enige waar je over na moet denken als je een drone koopt. Wellicht heb je wel eens gehoord van een drone brevet of een certificaat. Daarnaast zijn er ook diverse regels die het gebruik van drones veiliger maken. Ben je benieuwd waar je rekening mee moet houden als je gaat vliegen met een drone? Lees dan snel verder.

Moet je een vliegvaardigheidsbewijs behalen?

Een opleiding voor het vliegen met een drone is alleen benodigd als het vliegen met de drone professionele of commerciële doeleinden heeft. Heb je dat niet, en gebruik je de drone alleen maar voor het plezier? Dan heb je dus geen vliegvaardigheidsbewijs nodig. Als je de drone wel voor professionele of commerciële activiteiten gaat gebruiken, moet je wel zo’n drone opleiding volgen.

 

Basisregels

In Nederland gelden er wat basisregels om zo het vliegen met drones voor iedereen leuk te houden. Deze regels gelden altijd voor iedereen, en zijn niet afhankelijk van de grootte van je drone of van de doeleinden die jij hebt. Een paar van deze regels zijn:

 

  • Vlieg niet hoger dan 120 meter boven zowel grond als water
  • Verlies je drone niet uit het oog tijdens het vliegen
  • Vlieg alleen tijdens daglicht en niet in het donker
  • Geef altijd voorrang aan andere luchtvaartuigen

 

Zo zijn er nog wat andere regeltjes waar je je als drone bestuurder ten alle tijden aan moet houden. Deze zijn gemakkelijk online te vinden. Zodra jij een van deze of meerdere regels overtreedt, kun je een boete krijgen. Houd je dus altijd aan de regels en houd het voor iedereen leuk.

 

Privacywetgeving

Als je een drone hebt die prachtige beelden maakt, zoals met de DJI Mavic 2 Pro, wil je er natuurlijk het liefst op uit en die mooie beelden schieten. Pas hier wel mee op. Net als bij andere camera’s moet je rekening houden met andere mensen. Zodra zij ongevraagd op beeld komen en te herkennen zijn, ben jij strafbaar. Houd daar dus altijd rekening mee. Vraag toestemming aan de mensen die jij filmt of fotografeert, of zorg dat zij niet te herkennen zijn.