/De kenmerken van PLA

De kenmerken van PLA

De kenmerken van PLA

Een 3d printer heeft een filament nodig om de benodigde objecten te kunnen printen. Een filament valt daarmee te vergelijken met de cartridge zoals deze in een normale printer zit. Bij een 3d printer heb je echter de keus uit vele verschillende soorten filamenten. Elk soort filament heeft bepaalde kenmerken en bijbehorende voor- en nadelen.

In dit artikel willen we jou graag meer informatie geven over het filament PLA. PLA staat voor Polylastic Acid en is een biologisch product. Het wordt namelijk gemaakt van onder andere maïs, tarwe en suikerbieten.

PLA heeft bepaalde kenmerken waarmee het zich onderscheidt van andere soorten filamenten. Deze kenmerken zijn over het algemeen érg positief. Hierdoor is PLA één van de meest gebruikte filamenten.

Zo is het met PLA mogelijk om het object op een koude ondergrond te printen. Hierdoor hoeft je 3d printer geen verwarmd printbed te hebben. Dat scheelt weer in de kosten! Bovendien heb je niet te maken met warme objecten die eerst weer af moeten koelen.

Mede daardoor ligt de printsnelheid van PLA ook erg hoog. Je kan dus meer printen met PLA in vergelijking met andere soorten filamenten.

Een ander kenmerk is het feit dat het een natuurlijk, en daarmee milieuvriendelijk, product is. PLA wordt gewonnen uit onder andere maïs, tarwe en andere zetmeelrijke planten. Tijdens het printen heb je dan ook geen last van smerige dampen, maar juist van een zoete lucht.

Helaas heeft PLA ook enkele nadelen. Zo is het materiaal minder stevig dan andere filamenten. Ook kan het materiaal gaan vervormen, indien het langere tijd bloot gesteld wordt aan warmte.

De kenmerken staan hieronder nog op een rijtje:

Voordelen Nadelen
Geen dampen tijdens het printen Niet erg stevig
Hoge printsnelheid Kan vervormen bij langdurige warmte
Veel detail
Kan geprint worden op koude ondergrond
Milieuvriendelijk

 

Ben je een consument en wil je hobbymatig enkele objecten uitprinten? Kijk dan zeker naar PLA als filament!