/Alles wat je moet weten over mechanische ventilatie

Alles wat je moet weten over mechanische ventilatie

Alles wat je moet weten over mechanische ventilatie

Ventilatie is een onderwerp waar veel mensen niet veel vanaf weten. Toch is het erg belangrijk om de ventilatie in je huis op orde te hebben. Dit omdat een slechte luchtkwaliteit in huis kan leiden tot een muffe geur en gezondheidsproblemen. Er zijn veel verschillende soorten ventilatie. Zo heb je natuurlijke ventilatie, maar ook mechanische ventilatie. In deze blog vertellen we je alles over mechanische ventilatie.

Wat is mechanische ventilatie?

Een mechanische ventilatiebox bestaat uit een centraal systeem die zorgt voor de af- en aanvoer van lucht. De aan- en afvoer van lucht gebeurt door middel van kanalen. De vervuilde lucht wordt afgevoerd via ventilatieventielen, terwijl de frisse lucht via ventilatieroosters de ruimte weer binnenkomt. Het mechanische ventilatiesysteem kan op een bepaald ventilatievoud worden ingesteld. Een ventilatievoud is het getal dat aangeeft hoeveel keer per uur de ruimte van frisse lucht wordt voorzien. Door het instellen van een ventilatievoud is mogelijk om altijd voldoende (verse) lucht in huis te hebben, ook als de ramen gesloten zijn. In het algemeen heb je ongeveer een halve luchtwisseling per uur nodig. Dit betekent dat alle lucht in de kamer binnen 2 uur wordt vervangen door verse lucht. 

Wat zijn de voordelen van mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie heeft veel voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat het de luchtkwaliteit in je woning verbetert. Dit komt doordat muffe lucht wordt afgevoerd en frisse lucht wordt aangevoerd. Dit kan helpen om gezondheidsproblemen te verminderen. Mechanische ventilatie helpt ook om de temperatuur in uw huis te reguleren, omdat warme lucht wordt afgevoerd en koele lucht wordt aangevoerd. Ook heb je bij een mechanisch ventilatiesysteem geen omkijken naar de ventilatie, en zal het altijd voor je geregeld worden.

Toepassingen van mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie kan worden toegepast in veel verschillende soorten ruimtes. In huis is het aan te raden om sowieso in de badkamer en keuken een ventilatiesysteem te plaatsen. Dit omdat in de badkamer de luchtvochtigheid erg hoog kan zijn, en in de keuken etensgeuren makkelijk blijven hangen. Een ventilatiesysteem kan deze problemen verhelpen. Naast in huis kan mechanische ventilatie ook goed toegepast worden in kantoren en grotere ruimtes. 

Na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte van mechanische ventilatie. Als je nog geen mechanische ventilatie in huis hebt, overweeg dan zeker om dit aan te schaffen!