/Smart home

Smart home

Smart home

Smart home apparaten. Steeds vaker zien we ze voorbij komen in de media of in de winkel. Voor degene die recentelijk Google’s I/O ontwikkelaarsconferentie hebben bekeken is dit al oud nieuws. Smart home devices winnen het aan populariteit in Nederland. Ze worden ook wel ‘het huis van de toekomst’ genoemd. Waarom is dit? In dit artikel leggen we het uit.

 

Wat is smart home?

Smart home is eigenlijk een verzamelnaam van elektronica en thuisnetwerken die met elkaar communiceren binnenshuis. Dit kan elk gebouw zijn. Bijvoorbeeld een woning, kantoorpand of flatgebouw. Smart home devices hebben als doel het de bewoners gemakkelijker te maken met bijvoorbeeld comfort, veiligheid of energiezuinigheid. De bewoner hoeft hiervoor niet thuis te zijn doordat smart home apparaten allemaal met elkaar communiceren via bijvoorbeeld WiFi of Bluetooth.

 

Smart gadgets voor in een woning

Smart home apparaten winnen het aan populariteit. Door de toename van IoT toepassingen (Internet of Things) zijn de mogelijkheden van smart home devices in een stroomversnelling geraakt. Denk hierbij aan huishoudelijke apparaten die werken door middel van een tik op je telefoon, verlichting die automatisch aangaat 10 minuten voordat je thuis bent of de gordijnen die opengaan wanneer de zon op komt. Al deze functies kunnen worden aangestuurd vanuit thuis, ongeacht waar je je bevindt. Alles is te bedienen via een smartphone, computer, tablet of ander apparaat. Een van de bekendste smart home toepassingen is misschien wel de Google Assistent. Google is nu bezig met de ontwikkeling van een nieuwe hardware genaamd de Nest Hub. Dit is een centraal scherm in je woning waarmee je allerlei functies in het huis kunt besturen, denk hierbij aan de lampen, verwarming, gordijnen, audio of beeld. Is de Google Nest Hub niet in gebruik, dan is hij in te stellen als fotolijst of speaker.

 

Dit is uiteraard nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden van smart home apparaten. De term ‘smart home’ gaat vaak hand in hand met de Engelse term ‘domotica’. De vraag naar domotica neemt toe. Steeds meer bedrijven en particulieren ontdekken het gemak van functies met elkaar verbinden middels domotica apps. Deze apps, zoals de eerder genoemde Nest Hub, maken het leven van de gebruiker gemakkelijker. Door apparaten steeds ‘slimmer’ te maken wordt tijd en energie bespaard, en laat dat nu anno 2019 een hot topic zijn. Waar de mogelijkheden van smart home devices eindigt is nog niet duidelijk. Wat in elk geval duidelijk is, is dat de ontwikkeling van smart devices nog maar net is begonnen.