/Een ode aan machines

Een ode aan machines

Een ode aan machines

Tegenwoordig is iedereen constant omringd met hightech apparaten. We staan er doorgaans niet bij stil, maar onze laptops, smartphones en smart-tv’s zijn eigenlijk stuk voor stuk supercomputers en ongelooflijke staaltjes techniek. Door het internet zijn we verbonden met de hele wereld, iets wat een aantal decennia geleden ondenkbaar was. We zijn hier tegenwoordig echter zo aan gewend geraakt, dat we er amper meer bij stil staan. Hetzelfde geldt voor het gebruiken van live gps verbinding tijdens het rijden, het googelen van een recept, of het terugspelen van je favoriete tv-serie. Technologie, machines en apparaten zijn zodanig onderdeel geworden van het dagelijks leven dat de millennial doorgaans niet beseft hoe geniaal deze machines zijn en welke belangrijke (en onbelangrijke) machines ze voorgingen.

Belangrijke machines voor de mensheid

De geschiedenis telt tal van belangrijke machines waar we niet dagelijks over nadenken, maar die van groot belang zijn voor de mensheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de raket, de ENIAC (de eerste computer), de Ford-T, de Hubble telescoop, CT-scanner, drukpers, koelkast, lift, windturbine en locomotief. Of recenter natuurlijk de drone of de kwantumcomputer. Al deze uitvindingen hebben invloed op ons (dagelijks) leven. Maar er zijn nog veel en veel meer machines die noodzakelijk zijn in ons dagelijks leven, maar die we eigenlijk niet eens kennen!

Onmisbare machines

Vrijwel alles wat we elke dag zien, aanraken of gebruiken is op een bepaalde manier geproduceerd door een machine. Zo is bijvoorbeeld elke verpakking geproduceerd door een speciaal ontwikkelde verpakkingsmachine voor die specifieke verpakking. Alles is zodanig geautomatiseerd, dat er bijna geen mensen meer bij komen kijken om onze benodigdheden te produceren. Denk bijvoorbeeld aan een tandpastadopjesmachine, bierflesjesmachine, lasergraveermachine, golfpapiermachine, nietmachinemachine, pastasnijmachine of de robots die je auto in elkaar hebben gezet. Kijk dus even om je heen en sta er bij stil dat alles om je heen door een zeer specialistische machine is geproduceerd, en dat er ook weer machines bestaan om die machines te maken!