/De Smart Grids komen er aan

De Smart Grids komen er aan

De Smart Grids komen er aan

De smart grid komt eraan in Nederland, maar wat is het eigenlijk? Een smart grid is een energienetwerk dat kan ‘denken’, of te wel een slim energienetwerk. Op dit moment wordt de meeste energie in Nederland geleverd met dezelfde techniek als vijftig jaar geleden. Dit is voor de meesten onvoorstelbaar als je kijkt naar de technologische ontwikkelingen die de mensheid heeft meegemaakt. Nu is het energienetwerk aan de beurt voor een upgrade en laat me je wat vertellen, de ontwikkeling van de smart grid technologie gaat op dit moment razendsnel.

Ontwikkeling van de smart grid

Het gebruik van de smart grid steeg vooral in het jaar 2009 op het moment dat het innovatieprogramma Intelligente Netten (IN) werd gelanceerd. Het innovatieprogramma IN werd gelanceerd door de ministerie van economische zaken en het doel hiervan was om kennis en ervaring op te doen op de technologie van een smart grid. Vervolgens zijn er in 2015 nieuwe experimenten gedaan op een kleinere schaal. Er liepen dertig projecten waar met een smart grid gewerkt werd.

Waarom een smart grid?

Een veel voorkomende vraag is ‘waarom is de ontwikkeling van een smart grid nodig?’. Een kort maar krachtig antwoord hierop is dat de smart grid efficiënter is. Door gebruik te maken van een slim energienetwerk kunnen de gebruikers slim gebruik maken van apparatuur stroom en zo dus de kosten besparen. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om de verwarming in de winter niet continu aan te laten staan, maar juist op de piekuren uit te schakelen. In de piekuren is er namelijk sprake van een hoge energieprijs en energievraag. Ook is een voordeel dat eventuele storingen makkelijker worden opgelost. Bij een smart grid is het niet meer mogelijk dat er fysieke schakelaars moeten worden omgezet bij een storing. De smart grid kan automatisch het stroom omleiden om te voorkomen dat mensen zonder stroom zitten.

Het is dus niet zo gek dat wij in de toekomst meer van de smart grid zullen zien. Het heeft vele voordelen voor alle partijen die participeren. Er zijn dan ook vele organisaties die de ontwikkeling van een smart grid stimuleren.